Miquel Iceta exigeix a Puigdemont que comuniqui al Parlament els plans pel referèndum


El líder del PSC, Miquel Iceta, en el Parlament de Catalunya / EFE / ARXIU El líder del PSC, Miquel Iceta, en el Parlament de Catalunya / EFE / ARXIU

El president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha exigit avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que comuniqui el més aviat possible al Parlament de Catalunya quins són els plans del Govern per organitzar el referèndum sobre la independència de Catalunya. “Si vostè ja té data i pregunta al cap hauria de comunicar-ho al Parlament. Si vostès ja tenen el projecte de llei de transitorietat jurídica preparat l’haurien de presentar públicament. I convindria que el revisessin la Comissió Jurídica Assessora i el Consell de Garanties Estatutàries”, ha reclamat.

“Encara està a temps d’intentar fer les coses bé”, ha destacat en la seva pregunta al president Miquel Iceta, “retirin la proposta de reforma del Reglament del Parlament que l’únic que persegueix és limitar el paper de l’oposició, limitar filtres i reduir controls del que vostès mateixos diuen que serà la llei més important de la Catalunya contemporània”; “i, li prego, no amenacin els funcionaris. No ens amenacin a tots amb la inseguretat jurídica, el xoc de legitimitats i la inestabilitat institucional que es derivarà de tot aquest tripijoc que no ens porta enlloc”.

Miquel Iceta, que ha recordat al president i al seu Govern que la data i pregunta de la consulta del 9 de novembre es van fer públics un any abans de la seva celebració, ha exigit “transparència i qualitat democràtica” per explicar en seu parlamentària el més aviat possible quina serà la pregunta i preparatius concrets estan ja en marxa per convocar, organitzar i celebrar aquest referèndum.

Retirada d’amiant de les escoles de Catalunya

En el torn de preguntes al Consell Executiu, la portaveu d’Educació, Esther Niubó, ha instat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, a elaborar i presentar un pla per a la retirada d’amiant i fibrociment que encara hi ha a moltes escoles de Catalunya, tal i com va aprovar la Comissió d’Ensenyament del passat 7 de març a proposta del grup socialista. “Convé que hi hagi una actuació del Govern diligent i responsable, i que sigui comunicada al conjunt del territori i de la comunitat educativa, per generar confiança i tranquil·litat”, ha apuntat la diputada socialista, que ha recordat que el tema preocupa a famílies i comunitat educativa ja que es tracta d’un material que pot ser perjudicial per a la salut. “No només tenen un mandat polític a complir, sinó que hi ha una directiva europea que els obliga”, ha recordat Esther Niubó, “necessitem sabre si el curs que començarà al mes de setembre serà lliure d’amiant”.

► VIDEO