José Zaragoza: “Cal preservar la memòria històrica”


El diputat del PSC José Zaragoza / EFE / ARCHIVO El diputat del PSC José Zaragoza / EFE / ARCHIVO

La Comissió d’Interior del Congrés ha aprovat avui una iniciativa per tal de reconvertir la seu de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, situada a la via Laietana 43 de Barcelona, en un museu-centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya, amb una exposició permanent de la repressió, causes, protagonistes i conseqüències durant tota la dictadura de Franco i de la lluita per les llibertats democràtiques. Aquest centre haurà de reproduir el funcionament de la mencionada Prefectura durant aquells anys en els quals la tortura i la repressió a les seves dependències constituïen la seva principal activitat. El trasllat es durà a terme quan s’arribi a un acord amb la Direcció General de la Policia del Ministeri de l’Interior, per tal de garantir als efectius que hi són ubicats actualment unes instal·lacions més modernes i adequades que garanteixin l’eficàcia del servei prestat per aquests efectius. La redacció final del text ha estat fruit d'un ampli consens i l'esmena ha estat finalment signada pel PSC, Podem, Ciutadans i ERC. EL PP hi ha votat en contra.

El diputat del PSC José Zaragoza ha recordat que la proposta “es troba en un marc que ja té antecedents” i que durant el mandat de Zapatero es van fer passos en la direcció de preservar la memòria històrica, com convertir el Castell de Montjuïc en centre de la pau. En auest sentit, ha afirmat que quan es fa una proposta d’aquestes, “cal un exercici de realitat i possibilisme”. “Afecta un edifici que té un ús actual, necessari i present que no es pot obviar: les coses s’han de fer respectant la memòria, però també les necessitats actuals”, ha explicat Zaragoza, motiu pel qual la iniciativa ha inclòs la reubicació dels efectius que desenvolupen la seva feina en aquesta prefectura. “Aquest edifici té molta història”, ha insistit, i cal “garantir la presencia de les ffcc i arribar a acirds per tal que se situï en un altre lloc”.

La iniciativa aprovada també preveu facilitar a la Generalitat de Catalunya, en un termini de sis mesos i en el suport que cregui convenient per part d’experts museístics, d’una còpia de l’Arxiu Històric de la Policia o l’Arxiu Històric Nacional, en el qual s’integrin fitxes, atestats, declaracions, ordres, reglament intern, correspondència i material que es consideri d’interès memorialístic, sempre que no contravingui la Llei de Secrets Oficials i es dugui a terme de manera consensuada amb la Direcció General de Policia del Ministeri de l’Interior. A més, es crearà un òrgan participat i coordinat entre el Govern de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per a la gestió d’aquest museu-centre memorial.