Miquel Àngel Coll: «2017 és l'any de la consolidació del canvi a la nostra terra»


El Consell de Mallorca ha celebrat la segona sessió del Debat de Política General amb la intervenció dels grups polítics, la qual els socialistes han aprofitat per explicar que 2017 «és l'any de la consolidació del canvi polític a la nostra terra». Així ho ha afirmat el portaveu del Grup Socialista, Miquel Àngel Coll, qui ha defensat que «s'ha restablert la normalitat institucional des del diàleg, l'acord, el pacte social i la defensa de la nostra identitat».

El socialista ha argumentat que «queda molt per fer, però fent la vista enrere tenim la convicció que aquests dos anys el Consell de Mallorca ha avançat». Exemple d'aquest avanç és la capacitat de la institució per reduir les desigualtats i acabar amb certes injustícies, amb les 750 places per persones discapacitades, la creació de dues noves residències i la reforma de La Bonanova i la Llar d'Ancians, creant 350 noves places més per persones dependents, o el nou Servei d'Atenció Integral.

En tan sols dos anys, ha insistit Coll, s'han aconseguit «coses que fins ara semblaven impossibles, com aturar la importació de fems sense pujar les tarifes o el rescat del Túnel de Sóller». En aquest sentit, el portaveu socialista ha afegit que «també semblava impossible implicar el Consell en la lluita contra l'estacionalitat turística, destinar 700.000 euros a la promoció de les economies locals o aconseguir 9 milions d'euros per al projecte Smart Island, que permetrà modernitzar la nostra illa en diferents àmbits a través de la tecnologia».

A més a més, Coll ha destacat altres fites de l'equip de govern en tan sols dos anys com la professionalització de la direcció del Teatre Principal, la demolició de més cases il·legals en dos anys que en tota la legislatura passada o el fet que la creació literària en català torni a ser motiu de reconeixement i projecció a través dels Premis Mallorca. «Totes aquestes polítiques marquen un canvi de ritme a la institució, que ha de ser consolidat durant els propers cursos», ha apuntat el socialista.

Pel que fa a l'estructura del Consell, el portaveu socialista ha defensat que «la nostra responsabilitat com a membres d'aquesta institució és reclamar la transferència dels recursos per executar les competències que ens atorga l'Estatut». Entre aquestes exigències, destaquen el traspàs de promoció turística i el reconeixement de les bestretes que queden pendents des de l'anterior legislatura.

Mentre arriben les competències que marquen l'Estatut, Coll ha deixat clar els avanços que s'han produït aquesta legislatura: el pressupost ha crescut en 50 milions d'euros, en bona part per la política expansiva de la comunitat autònoma, que ha apostat pels Consells Insulars en lloc de retallar-los, «amb un altre Govern avui tendríem un debat ben diferent», ha resumit el portaveu del Grup Socialista.

Un altre puntal d'aquesta etapa, a criteri dels socialistes, ha estat la col·laboració contínua amb els ajuntaments. «Creim en un Consell útil que doti dels recursos necessaris als ajuntaments, que són la porta d'entrada de la ciutadania a les institucions», ha relatat Coll. Per això, s'han destinat 28 milions d'euros d'inversió directa o els 20 milions que es destinaran a inversions financerament sostenibles, entre molts altres exemples.

Finalment, Coll ha demanat a l'equip de govern «seguir treballant des del diàleg i el consens amb els Acords pel Canvi com a full de ruta» i s'ha mostrat convençut que «els grups d'esquerra som els més indicats per consolidar el procés de canvi que va començar el 2015, fruit de la il·lusió d'un poble que reclamava una altra manera de fer les coses».