Els socialistes aposten per aprofundir en la regulació del lloguer turístic «per grantir l'accés a l'habitatge de tots els ciutadans»


Els socialistes han celebrat una jornada de debat sobre la regulació de les estades turístiques en habitatges, celebrades al Saló Parroquial del Port de Pollença, en la qual han participat la secretària de Medi Ambient del PSIB-PSOE, Mercedes Garrido, el secretari general dels Socialistes de Pollença, Joan Cifre, i els regidors de Turisme de Pollença i Alcúdia, Iliana Capllonch i Joan Gaspar Vallori, entre d'altres.

Durant la trobada, la també consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, ha defensat la necessitat de regular el lloguer turístic perquè actualment és una opció elegida «pel 30% del total dels visitants que s'allotgen a les nostres illes», a més que «actualment Mallorca compta amb unes 380.000 places turístiques en total».

L'objectiu de la normativa del lloguer turístic que s'acabi aprovant, segons Garrido, ha de ser «garantir l'accés a l'habitatge dels nostres ciutadans amb un preu i condicions dignes», a més d'assegurar també «els serveis públics que es presten». Per això la regulació que s'està plantejant també és fa des d'un punt de vista territorial.

Actualment, l'esborrany de l'avantprojecte de Llei que regula el lloguer turístic es troba en període d'exposició pública i després encara ha de ser aprovat per Consell de Govern i fer tota la tramitació parlamentària, per la qual cosa encara queda procés. Per això, la socialista ha instat a «fer aportacions a l'esborrany que tenim i millorar-lo».

Finalment, Garrido ha defensat la protecció del sòl rústic perquè «a dia d'avui la postal de Mallorca és aquesat tipus de sòl», i ha insistit en què «la zonificació del lloguer turístic l'ha de fer el Consell de Mallorca per dur-ho a terme amb una visió global d'illa, igual que estam fent amb la redacció del Pla d'intervenció en Àmbits Turístics».

Per part seva, la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Pollença, la socialista Iliana Capllonch, ha demanat una bona normativa perquè «al municipi tenim més de 7.000 places hoteleres i més de 9.000 places de lloguer turístic».

Pel que fa al cas d'Alcúdia, el regidor Joan Gaspar Vallori ha apuntat que la nova llei «ha de donar seguretat jurídica als propietaris però també als llogaters».

A l'acte han assistit gairebé un centenar de persones, que han pogut demanar i debatre sobre totes les qüestions que els han interessat.