Batet considera que “ja no hi ha pretextos” que impedeixin al Govern del PP elaborar un nou text que doni continuïtat a l’aprovat l’any 2008 pel Govern Zapatero


La coordinadora dels diputats i diputades del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha defensat avui al ple l’elaboració d’un nou Pla de Drets Humans d’àmbit estatal que “doni continuïtat” a la pràctica iniciada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que, l’any 2008, va aprovar el primer Pla de Drets Humans seguint les recomanacions de Conferència Mundial d’aquesta matèria, celebrada a Viena l’any 1993. Aquell pla, ha recordat la diputada, contemplava 172 mesures que tenien com a eixos prioritaris la promoció de la igualtat, la no discriminació i la integració i la garantia dels drets humans tant dins com fora de les nostres fronteres, i incloïa entre els seus objectius orientar l'acció del Govern en l'àmbit dels drets humans i facilitar el control de l'acció del Govern en aquesta matèria per part del Congrés dels Diputats.

L'elaboració d'aquest Pla “va situar com a prioritat en l'agenda política els drets humans i va fer que Espanya fos reconeguda al món pel seu compromís amb la defensa dels drets humans, amb mesures en l’àmbit internacional, europeu i d’acció interior”. En matèria internacional, Espanya va signar i va ratificar la Convenció sobre Municions de Dispersió, la Convenció Internacional per a la Protecció de totes les Persones contra les Desaparicions Forçades, el Conveni per a la Lluita contra el Tràfic d'Éssers humans, el Conveni sobre Blanqueig, Seguiment, Embargament i Comís dels Productes del Delicte i el Finançament del Terrorisme, o divesos protocols de la Convenció Europea de Drets Humans, a més de col·laborar activament amb el Consell de Drets Humans de Nacions Unides i promoure la constitució de la Comissió Internacional contra la Pena de Mort.

En l'àmbit europeu, Espanya va impulsar en la Unió Europea els treballs dirigits a aconseguir un acord sobre l'Ordre Europea de Protecció, així com a intensificar la implicació de la Unió en el control internacional del comerç d'armes. Per la seva banda, en l'acció interior, es van aprovar projectes de llei, normes reglamentàries i plans i programes en matèria de prevenció i protecció contra la violència de gènere, drets i integració dels ciutadans estrangers i protecció dels refugiats. En la seva aplicació s'emmarquen, entre d'altres, el Pla Integral de Lluita contra la el Tràfic d'Éssers Humans, els programes de Reassentament de Refugiats o la creació del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura.

La vigència del primer Pla de Drets Humans estava vinculada a la durada de la IX Legislatura, i des que va arribar el PP al Govern, “mai més no s’ha sabut res del II Pla previst”. Per tot això, Batet considera que “ja no hi ha pretextos i, sobretot, ja no hi ha majoria absoluta que ho impedeixi: l'actual Govern ha de donar continuïtat a aquesta pràctica iniciada en 2008 i impulsar l'elaboració i aprovació d'un II Pla de Drets Humans per fer d'Espanya un país reconegut al món pel seu compromís amb els DDHH”. “El proper 25 de març se celebra el 60 aniversari del Tractat de Roma”, ha recordat Batet, que ha assenyalat que aquest és un “moment excel·lent” per posar “en el lloc que li correspon” la defensa dels drets humans. “Contribuïm que aquesta regió del món torni a tenir credibilitat, torni a ser referent per a altres països i tornem a representar els valors que més dignitat, benestar i felicitat han aportat a la humanitat”, ha conclòs la diputada.