Illa: "La relació entre Catalunya i la resta d'Espanya només es pot reconduir a través del diàleg, la negociació i el pacte"


El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha assegurat avui que el judici a Francesc Homs que ha començat avui al Tribunal Suprem és una constatació del "fracàs de la política" i de la incapacitat d'entesa entre els governs de Catalunya i Espanya. El dirigent socialista ha lamentat la judicialització del procés sobiranista i ha assegurat que l'exconseller i ara diputat del PdCat ha d'assumir les conseqüències del seus actes com ho fan tots els ciutadans i amb més motiu els càrrecs electes.

Per Salvador Illa, la situació de desencontre en la què ara mateix es troba la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya només es pot reconduir "a través del diàleg, la negociació i el pacte" que no han practicat fins ara els dos governs. Illa, que ha recordat que la consulta ciutadana del 9 de novembre de 2014 "no va tenir conseqüències pràctiques pel conjunt dels catalans", ha apostat per la via negociada i per un referèndum que transformi l'actual marc de relació; "nosaltres defensem un referèndum, un referèndum sobre la reforma constitucional que ens doti d'un nou marc de relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya i que ha de venir a través del diàleg, la negociació i el pacte entre Governs, l'única manera com podrem sortir d'aquest carreró sense sortida", tot recordant que no s'està jutjant Homs per les seves idees, sinó per desobeir les lleis.

Sobre el Cas 3% i les darreres informacions que impliquen l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, en el pressumpte finançament irregular de CDC, el secretari d'Organització dels socialistes catalans ha tornat a insistir en que cal que l'expresident "doni explicacions als catalans allà on consideri oportú" sobre uns fets que ha considerat "molt greus". "A més d'explicar l'independentiste a les universitats de l'extranger que vingui a Catalunya i doni aquí les explicacions", ha afegit.