La diputada del PSC exigeix al Govern de l’Estat que recuperi "l'esperit i el contingut" de la llei d'Igualtat


La diputada del Grup Socialista Lídia Guinart ha criticat avui que el Govern del PP “no fa res” per treballar per la igualtat. “I ja és hora que facin alguna cosa perquè ni la conciliació ni la igualtat salarial s'aconseguiran veient-les passar”, ha dit Guinart, que ha recordat que des que el PP està al Govern, “la bretxa salarial ha augmentat; l'ocupació femenina que es va perdre en la crisi no s'està recuperant, i el que es crea, és a temps parcial i precari”. “Vostès no creen ocupació, vostès trossegen l'ocupació, la reparteixen, però no en creen”, ha insistit la diputada. En aquest sentit, ha exigit que “es recuperi l'esperit i el contingut de la llei d'Igualtat”, perquè “solament llavors començarem a estar en el camí de la igualtat real i efectiva entre homes i dones”.

En la pregunta que ha dirigit a la ministra d'Ocupació i Seguretat Social en la sessió de control al Congrés, Guinart ha recordat que el Congrés va aprovar, a iniciativa del Grup Socialista, una iniciativa sobre conciliació i coresponsabilitat i una altra sobre mesures laborals per lluitar contra la bretxa salarial. “Estem a l'espera del compliment de l'acordat pel Congrés, que el govern porti una Llei d'Igualtat Salarial transversal”, perquè els populars “van votar a favor de la nostra proposta”. “Facin-ho ja i no vetin el que aprova aquesta cambra”, ha demanat la diputada.

Però “el pitjor no és que no facin res; el pitjor és que van a la contra”, ha dit Guinart. En aquest sentit, ha apuntat que el Govern “legisla en contra dels interessos i els drets de les dones, ha deixat sense una pensió digna 163.000 cuidadores familiars en la Llei de Dependència en haver eliminat la seva cotització a la Seguretat Social”. A més, amb la reforma laboral, “proliferen els contractes a temps parcial, que amaguen jornades completes no retribuïdes, i tres de cada quatre d'aquests contractes els signen dones”. Per tot això, ha exigit al Govern que impulsi una llei d'igualtat salarial, universalitzi l'educació de zero a tres anys, revitalitzi la llei de la dependència i reintrodueixi les subvencions a les PIMES per a plans d'igualtat, entre altres mesures.

La diputada també ha constatat que “la realitat desmenteix les declaracions” del propi president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va afirmar que aquest 8 de març va ser el 8 de març de la història en el qual hi ha més dones treballant. “A finals de 2016 hi havia 8,43 milions de dones ocupades, 200.000 menys que fa vuit anys, segons les pròpies dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA)”. Les dones “són les primeres perjudicades de la seva Reforma Laboral i de les seves retallades” i per aquest motiu, “van sortir massivament als carrers en tot el país el 8 de març”.