“No els va preocupar ni per un moment el pagament de les nòmines del professorat de les escoles bressol municipals?”


La portaveu d’Educació del Grup Socialista, Esther Niubó, ha interpel·lat avui el Govern sobre l’educació 0-3 i ha assenyalat a la consellera que “ni vostè, ni la seva predecessora li han atorgat cap prioritat a aquest nivell educatiu. Ni el Govern de Puigdemont ni el darrer d’Artur Mas han destinat ni un euro les escoles bressol municipal. El compromís d’aquests Governs senzillament ha estat nul des de 2014. I això ens sembla una autèntica vergonya. Perquè és competència exclusiva del govern de la Generalitat”. “Però la sorpresa grossa ha estat quan hem sabut què ha passat amb les partides pressupostàries nominatives que al 2012 i 2014, malgrat estar molt minvades, encara existien al pressupost destinades a llars d’infants municipals. Doncs bé, hem sabut que el govern no les va executar com correspondria, sinó que 81 milions d’euros previstos en els pressupostos de 2012 i 2014 per al sosteniment de les despeses de funcionament del servei d’escola bressol que presten els ajuntaments catalans, els van derivar a pagar concerts educatius”, ha indicat.

“I vull recordar –ha afegit– que els pressupostos no són paper mullat, no són com les resolucions d’aquest Parlament que vostès acostumen a incomplir sense problemes, són llei. I d’aquí la gravetat dels fets. “I volem que consti que la qüestió aquí no és qüestionar que els mestres de l’escola concertada no haguessin de cobrar. Espero que no facin trampes i no facin creure que la nostra és una croada contra l’escola concertada, o encara més, contra els i les mestres d’aquestes escoles o fins i tot contra les famílies que hi porten els fills”, ha advertit.

“Entenem que el pagament de professorat és “sagrat”, però jo li he de preguntar: no els va preocupar ni per un moment el pagament de les nòmines del professorat de les escoles bressol municipals? Està clar que no, perquè no se’ls va acudir millor partida que la de les escoles bressol per fer servir per altres finalitats. Ens sembla escandalós i intolerable. Les famílies de les escoles bressol a repagar i per a determinades escoles, doble partida del Govern. Espero que avui ens pugui donar les explicacions pertinents”, ha afirmat Niubó.

La portaveu socialista ha instat el Govern a que “no amaguin que per a vostès hi ha unes prioritats, és una qüestió de model perquè la partida per les llars d’infants privades d’iniciativa social no han fallat mai. En definitiva, li demanem, Consellera, que repensin l’enfocament que han estat tenint envers una etapa educativa clau dels 0-3 anys. No segueixin abandonant aquest nivell educatiu infantil clau, deixin de carregar-ho a les espatlles de les administracions municipals i de les famílies que fan servir aquests serveis i que, juntament amb les Diputacions, els estan mantenint en exclusiva. I també restitueixin les partides desviades i no retornades als Ajuntaments, des de 2013 fins ara, que les subvencions de les Diputacions no han substituït”.

► VIDEO