“Lluitem contra el model de societat que plantegen els Pressupostos, on les dones han de quedar-se a casa cuidant els fills, els dependents i la gent gran”


La portaveu d’Economia del Grup Socialista al Parlament, Alícia Romero, ha explicat avui les esmenes a la Llei de Pressupostos i Llei de Mesures Fiscals i Financeres. Són més de 1.200 esmenes, 700 de les quals venen de l’àmbit territorial per a inversions pendents de fa molts anys lligades a l’àmbit sanitari, educatiu i mediambiental. La resta són sectorials, i ha destacat que fan un especial èmfasi en la part de les depeses i els ingressos. “Lluitem contra el model de societat que plantegen els Pressupostos, on les dones han de quedar-se a casa cuidant els fills, els dependents i la gent gran. El que s’ho pot pagar troba millors recursos i el que no, depèn d’un sector públic que s’empetiteix”, ha subratllat Romero, per qui el Govern “parla d’estructures d’Estat, però si no són capaços de cuidar les que ja tenen no saben ben bé quin tipus de país volen fer”.

En roda de premsa al Parlament, Alícia Romero, ha afirmat que “en mesures fiscals, tenim una posició molt diferent a la que té el Govern, que ha perdut l’oportunitat de fer una reforma fiscal valenta per demanar més esforços als que més tenen, i en lloc d’això perjudiquen els més febles. En aquest sentit ha emmarcat les propostes presentades conjuntament amb Catalunya sí que es pot, “perquè tenim la mateixa manera de veure i entendre la reforma fiscal. En relació amb l’IRPF el fem més progressiu, augmentem la part alta i rebaixem en les rendes més baixes”.

Alícia Romero també s’ha referit a les 327 esmenes a la Llei de Mesures, que “modifica 61 lleis i no ha de servir per a això, perquè el que fa el Govern és evitar el diàleg amb les entitats i la societat civil. Tant que es queixen de la falta de diàleg dels altres i ells són els primers a negar-lo”. “La Llei de Turisme, per exemple, elimina les agències de viatges. Ens hem reunit amb representants de les agències i ens han dit que mai no els han dit res per reunir-se o explicar aquests canvis. No es poden fer les coses sense consensuar-ho amb els sectors afectats”, ha dit.

Conferència de Presidents

Preguntada per l’absència del President Puigdemont a la Conferència de Presidents, Alícia Romero ha considerat que “el President obre un nou paradigma: no representa a tots els catalans”. “Ell és el President de la Generalitat, el President de tothom, i no pot emprendre accions individuals. Hauria d’haver anat a la Conferència de Presidents a representar tots els catalans i a parlar de temes tan importants com el nou sistema de finançament per aconseguir més recursos. És una falta de respecte a les catalanes i els catalanes i a la resta de Presidents, i és un error polític”, ha conclòs.