“Estem davant d’un pressupost que, lluny de ser el més social, continua mantenint infrafinançada l’educació pública d’aquest país”


La portaveu d’educació del Grup Socialista, Esther Niubó, ha dit avui a la consellera Ruiz que “han deixat perdre una oportunitat d’or, una més, per demanar més als que més tenen i guanyen. Deia vostè que el pressupost del departament millora respecte al 2015, però recordem que parlem d’un any que, juntament amb el 2014, registra el pressupost més baix de la darrera dècada en educació. És a dir, no només estem molt lluny de l’objectiu del 6% que marca la LEC, sinó que estem a l’entorn d’un 10% per sota del que es destinava el 2010 en matèria educativa. Per tant, estem davant d’un pressupost que, lluny de ser el més social, continua mantenint infrafinançada l’educació pública d’aquest país, i que és inferior al pressupost pactat el 2011 entre Alícia Sánchez Camacho i Artur Mas”.

Durant la seva intervenció en comissió, Niubó ha assenyalat que “en primer lloc, estem davant un govern conservador que continua sense creure en l’escolarització de la primera infància, dels 0 a 3 anys. Aquest Parlament ha votat en diverses ocasions a favor de recuperar la coresponsabilitat per part de la Generalitat en el finançament de les escoles bressol municipals. Però, malgrat això, presenten avui un pressupost que manté la inversió en els 0 €”. “Aquest és el compromís del Departament d’Ensenyament amb la petita infància? Aquest és el compromís del govern de la Generalitat amb la conciliació de les famílies? Quin model de família projecten amb aquesta no partida?? La de les dones a casa quan són mares? CDC no s’ho ha cregut mai, això, i sabem perfectament que les escoles bressol municipals avui no existirien si no hagués estat per l’impuls i el convenciment de molts ajuntaments socialistes. Però deixi’m que li digui que sí que ens sorprèn l’abandonament que n’ha fet ERC, d’aquesta bandera”, ha afegit.

“Però com deia, cap novetat en un pressupost conservador que sembla de la Convergència de tota la vida i que ERC ha comprat ràpidament. El que desconeixem per ara és si existeix el compromís de la CUP en revertir aquest abandonament de responsabilitats per part de la Generalitat. En les seves esmenes no ho hem sabut veure, i tampoc en debats anteriors en aquest Parlament hem vist mai aquest compromís, però els emplacem a no sumar-se acríticament al Govern en aquest sentit i acompanyar-nos i ser valents no només contra la concertada, sinó per plantejar una reforma fiscal progressiva que permeti recuperar el compromís del Govern en l’escolarització dels 0-3 anys, per exemple”, ha dit.

Segons la portaveu socialista, “aquest pressupost no només no satisfà al PSC, sinó que no satisfà els sindicats de l’ensenyament ni el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) perquè encara NO aconsegueix revertir les condicions del cos docent i suport educatiu anteriors a les retallades, crucials per a una millora de la qualitat educativa”. “Consellera, vostè va viure en primera persona les reivindicacions de la comunitat educativa a finals del curs passat, on destacava la necessitat de crear centres i línies de secundària d’acord amb les necessitats demogràfiques que tenim en aquesta etapa, i seguim sense veure en aquest pressupost partides suficients per a la creació de línies públiques d’ESO, reduint-ne les ràtios. Finalment, tampoc destinen la inversió suficient i necessària en un tema tan essencial que saben que hem contribuït a impulsar des de files socialistes com la Formació Professional; el Departament no destina ni un euro a innovació, no assegura una millora dels programes de formació permanent del professorat i ha abandonat definitivament la recuperació de la 6ª hora”, ha conclòs.